Onze opleiding bruist

Workshops van gastdocenten, museumbezoeken, bedrijfsbezoeken, samenwerkingen, internationale connecties, wedstrijden, contacten met andere opleidingen, fotofestivals, biënnales , tentoonstellingen … naast de gewone lessen zijn er extra activiteiten zat. Deze extra’s helpen je trouwens om een stevig inzicht te verwerven in de professionele fotowereld en de creatieve industrie.

We werken intensief samen met de culturele- en de privésector en met andere hoger onderwijsinstellingen. Die initiatieven monden uit in tentoonstellingen, publicaties, deelnames aan wedstrijden ... Ze zorgen voor een brede kijk op fotografie en creëren een open geest.

Jaarlijkse projectweken

Daarnaast organiseren we elk jaar buitenschoolse projectweken.

In het eerste jaar van de opleiding organiseren we een internationale reportageweek.  De studenten van 1FOTO verkennen, onderzoeken, exploreren en fotograferen - onder begeleiding van docenten en geronemeerde gastdocenten -  een bepaald thema.  Daarvoor trekken we een week naar het buitenland.  Tijdens zo'n projectweek, die doorgaans in het midden van het tweede semester valt, zie je studenten groeien, openbloeien, zelfstandig worden en de opgedane theorie en praktijk in de ateliers eindelijk samen brengen in projectwerk.  Dankzij de gastdocenten krijgen ze bovendien een nieuwe visie op hun werk. 

In het tweede jaar orgensiseren we een modeweek.  Tijdens een intensieve week rond modefotografie (in al zijn facetten) werken studenten hun eigen projecten uit, fotograferen ze en werken ze die af.  Dit weer onder toezicht van enkele topfotografen uit de Belgische modewereld.

Het laatste jaar (3foto) organiseert een culiniare meerdaagse. Samen met hotelschool "Ter Duinen", worden onze studenten ingewijd in de technieken van de "food fotografie". Omdat enkele docenten in onze opleiding specialisten zijn in culinaire fotografie en omdat "Ter Duinen" de meest exotische en interessante gerechten uit hun koksmuts toveren, zorgt dit altijd voor feest voor de zintuigen.

Stuk voor stuk zijn het erg intense weken, waarin je opstaat en gaat slapen met je camera die zo meer en meer het verlengde wordt van jezelf. De projectweken staan bovendien altijd onder begeleiding van professionele fotografen die meegaan als gastdocent.  Zo zien we tijdens de reportageweek vaak mensen als Lisa Van Damme (De Standaard), Bob Van Mol (De Morgen) en Mashid Mohadjerin (World Press Photo) verschijnen.  De modeweek wordt uitgebreid met de deskundige kennis en leiding van Thomas Vandecasteele (mode), Jan Van de Vyver (mode), Domen-Vandeveld (Mode/styling), etc ...

Workshops

We hechten veel belang aan de praktijk.  Om die reden organiseren we tijdens onze lessen geregeld workshops, waarbij we echte specialisten uit het veld halen.  Zo loopt er al jarenlang een samenwerking tussen Michel Vaerewijck, kenner van oude opnametechnieken zoals "Wet plate colodion" (natte plaat techniek).  Michel komt onze studenten inwijden in het fotograferen en ontwikkelen via een hands-on aanpak.  We duiken dan samen de doka in, fotograferen met grootformaatcamera's en ontwikkelen de belichte plaat. Op die manier komen veel aspecten van de opleiding samen.

Onze partneropleiding Sint Lucas in Schaarbeek (Masteropleiding), stelt elk jaar weer hun kennis over het ontwikkelen van zwart-wit films en printen in de donkere kamers ter beschikking van onze studenten.  In hun sterk uitgebouwde donkere kamers leren onze studenten de basis van ontwikkel- en printtechnieken, zodat ze daarna de opgedane kennis kunnen gebruiken en verder ontwikkelen in de doka van Narafi.

Tentoonstellingen

We hebben over de jaren een speciale band ontwikkeld met het photofestival van Breda. Onze studenten, maar ook docenten, nemen vaak deel en worden geselecteerd voor het tentoonstellen van hun werk.  Er is geen betere manier om de overstap te maken tussen een opleiding en het werkveld dan je werk tentoon te stellen op festivals.

 

Projectwerk
Frontaal, projectweek in Ieper. Foto van Axelle
Projectwerk
Frontaal, projectweek in Ieper. Foto van Kaat De Malsche
Projectwerk
Frontaal, projectweek in Ieper. Foto van Robin Vercauteren

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by