The Prélude Pathétique

Op vier december opent in de Leuvense Universiteitsbibliotheek de expo ‘The Prélude Pathétique’. Tijdens de tentoonstelling geven 27 kunstenaars hun visie op het eeuwenoude thema van de transfiguratie. Deze tentoonstelling is de eerste editie van een reeks activiteiten waarmee LUCA School of Arts een platform wil creëren voor haar eigen jonge talent én haar gevestigde waarden; niet enkel Luc Tuymans en Michaël Borremans, maar ook Philippe Van Snick, Dan Van Severen, Herman Asselberghs, David Claerbout en vele anderen krijgen een plaats in deze expo.

Transfiguratie
'Weight' van Michaël Borremans © Lemmert Photography

Transfiguratie

De titel van deze tentoonstelling, ‘The Prélude Pathétique’, is ontleend aan een speech van Lady Gaga uit de videoclip Marry the Night, waarin Gaga transformeert tot diva. Daaruit werd ook het thema van de transfiguratie gedistilleerd; de tentoonstelling wil stilstaan bij transfiguratie en de verbeelding ervan in het artistieke proces.

Het thema is raak gekozen: het vat de huidige positie van het hoger kunstonderwijs kernachtig samen. Het debat over de academisering van het hoger kunstonderwijs is nog steeds niet geluwd. Bovendien werken verschillende kunsthogescholen in Vlaanderen momenteel volop aan grootschalige reorganisaties. Transfiguratie, metamorfose, verandering, inkanteling... zijn sleutelwoorden in dit hele proces. De fusie van de vroegere Sint-Lucasscholen, het Lemmensinstituut en het Narafi tot LUCA School of Arts en de inkanteling ervan binnen de Associatie van de KU Leuven is daarbij het meest spraakmakende voorbeeld.

Bibliotheek, een symbolische en geladen plaats
Met rook en licht evoceert kunstenaar Yvan Derwéduwé de geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek. © KU Leuven - Rob Stevens

Bibliotheek, een symbolische en geladen plaats

De keuze voor de Leuvense Universiteitsbibliotheek als tentoonstellingslocatie is symbolisch. Vooreerst is de bibliotheek in de twintigste eeuw twee maal wederopgebouwd nadat ze in de as werd gelegd. Meteen een eerste vorm van transfiguratie. De bibliotheek wordt vervolgens nog eens getransfigureerd als unieke historische locatie voor ‘The Prélude Pathétique’. Curator Wim Lambrecht legt uit “Met deze tentoonstelling wordt de bibliotheek meer dan een plaats waar kennis zich in alle stilte verhult; het wordt een platform waar het talent van vandaag het talent van morgen ontmoet. Het toont de meerwaarde van een samenwerking tussen de LUCA Schools of Arts en de KU Leuven.”

Die samenwerking uit zich ook in de confrontatie tussen de actuele kunstwerken en een keuze uit de oude erfgoedcollectie van de universiteit. De gekozen stukken uit deze verzameling zijn allen op de één of andere manier verbonden met het thema van de transfiguratie en metamorfose. De selectie is zeer uiteenlopend, van een exemplaar van Franz Kafka’s boek ‘Die Verwandlung’ tot een uniek grafbeeld uit Mayombe (Kongo).

Jong talent en gevestigde waarden
Midden vooraan curator Wim Lambrecht, achter hem kunstenaar Ivan Grubanov, rechts vooraan kunstenaar Philippe Van Snick. © Lemmert Photography

Jong talent en gevestigde waarden

De gepresenteerde hedendaagse kunstwerken vormen een bijzonder ensemble : ze zijn niet alleen van de hand van gevestigde namen, docenten en onderzoekers, maar ook van jonge alumni.

Deelnemende kunstenaars zijn: Herman Asselberghs, Charif Benhelima, Greet Billet, Michaël Borremans, David Claerbout, Stijn Cole, Willem Cole, Luc Coeckelberghs, Lulu Cuyvers, Marc De Blieck, Bart De Clercq, Jos de Gruyter & Harald Thys, Yvan Derwéduwé, Dieter Durinck, Valentijn Goethals, Ivan Grubanov, Sophie Nys & Danai Anesiadou, Nicolas Provost, Sofie Muller, Matthieu Ronsse, Luc Tuymans, Sofie Van Bossele, Philip Van Isacker, Michaël Van den Abeele, Dan Van Severen, Pieter Vermeersch en Philippe Van Snick.

Data & Locatie

Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven.

Tentoonstelling: 04.12.13 – 31.01.14
Open ma-do 11-18u, vr 11-17u; za 10u-13u.
Gesloten 23-24.12.13 vanaf 17u; gesloten van 25.12.13 t.e.m. 01.01.14.

Contact

Voor meer informatie of een interview over de tentoonstelling kan je terecht bij:

Wim Lambrecht (0496 803 967) – LUCA Art Office
Voor praktische info over bibliotheek en tentoonstelling kan je terecht bij:

Anne Verbrugge (016 32 46 46) – Commissie Actuele kunst KU Leuven

Organisatie

‘The Prélude Pathétique’ is het resultaat van een samenwerking tussen LUCA School of Arts en de Commissie Actuele kunst van de KU Leuven.

 

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by