Sous les pavés, het strand

Theater naar aanleiding van 50 jaar mei ’68

'Sous les pavés, la plage/Onder het plaveisel, het strand' was dé slogan van mei ’68 in Parijs. Toen werden studenten geïnspireerd door de roep naar vrijheid en verzet tegen de gevestigde orde. 50 jaar later zetten 22 studenten van LUCA Drama (Leuven) en  IAD (Louvain-la-Neuve) een samenwerking op die opnieuw de brug slaat over de taalgrens heen.

De studenten van mei ‘68, de naoorlogse babyboomgeneratie, werden geïnspireerd door de roep naar vrijheid en verzet tegen de gevestigde orde, die toen in de hele westerse wereld weerklonk. Menig kassei werd uit de straten gelicht en richting autoriteiten geworpen. Het strand stond symbool voor een gedroomde maatschappij die op dat moment zeer maakbaar leek.

Leuven Vlaams/Walen buiten

2018 is ook de 50ste verjaardag van de linguïstische scheiding van de Leuvense universiteit. De slogan ‘Leuven Vlaams/Walen buiten’ staat in het collectieve geheugen gegrift. Voor beide was het de start van een nieuw verhaal. Een verhaal van breuk en continuïteit. Symbolisch is de kassei die in oktober 1972 door Franstalige studenten als pavé sacré (heilige kassei) van de Leuvense Oude Markt naar Louvain-la-Neuve werd getransporteerd; hij kreeg er een ereplaats op het Sainte-Barbe plein bij de opening van het eerste academiejaar in de nieuw opgerichte stad.  Inmiddels, 50 jaar later, is er opnieuw een toenadering zichtbaar. In 2016, het Utopia-jaar, hebben beide steden en beide universiteiten een verzusteringsakte ondertekend.

Ook de theateropleidingen van beide Leuvens — LUCA Drama (Leuven) en IAD (Louvain-la-Neuve) — zetten in dit symbolische jaar een samenwerking op die opnieuw de brug slaat over de taalgrens heen. Hun voorstelling Sous les pavés, het strand wordt geen reconstructie van de woelige jaren zestig, noch een oppoken van de Belgische taalstrijd.

Protest met hashtag

Het is een zoektocht – voorbij de kasseien van het verleden — naar wat studenten van vandaag tot revolte kan bewegen. Uiteraard zijn er meer dan genoeg redenen om zich te verzetten. Maar hoe doe je dat in onze gefragmenteerde en half virtuele wereld, waar protestbewegingen een hashtag blijken nodig te hebben om geloofwaardig te zijn? Hoe weerstaan aan de verleiding om weg te kijken? En hoe het geloof in de traagheid en de schoonheid van verandering laten rijmen met de geschiedenis, die geweld vaak het laatste woord geeft?

De studenten proberen zich te positioneren tegenover oude en nieuwe concepten van revolutie. Eenduidig zal hun antwoord niet zijn, wel meerstemmig, meertalig en fris van de lever.

Speeldata

  • 29/3 & 30/3/18       Théâtre Jean Vilar - Louvain-la-Neuve
  • 7/4/18                       30CC/ Schouwburg - Leuven
  • 24/4/18                     KVS BOX - Brussel/Bruxelles

Credits: Sous les pavés, het strand is een voorstelling van en met 22 theaterstudenten: 
Mélissa Diarra, Maïlys Dumon, Manoël Dupont, Elfée Dursen, Arthur Goldberg, Marie-Sixtine Grignard, Anaïs Jansen, Jérémy Lamblot, Baptiste Leclère, Ellis Meeusen, Elke Mihmat, Runa Robbroeckx, Vaillant Roggemans, Carole Schils, Egon Schoelynck, Anke Somers, Emil Stengele, Malika Temoura, Léopold Terlinden, Marie Van Puyvelde, Kyra Verreydt en Tom Voet.

Regie                                Guy Dermul
Schrijfbegeleiding          Paul Pourveur
Artistieke assistentie     Prunelle Rulens
Dramaturgie                   Geert Kestens
Bewegingsbegeleiding  Luc Devreese
Zangcoaching                  C Stveécilia Kakonda
Techniek                          Jasper Harnie
Lichtontwerp                  Steve François
Boventiteling                   Roy Regeling

Een coproductie van IAD & LUCA School of Arts

Met de steun van Culture/Cultuur, cultureel samenwerkingsakkoord Vlaamse en Franse en gemeenschap, de Faculteit Kunsten van de Associatie KU Leuven, KVS, 30CC.

Website van Sous les pavés

 

Sous les pavés, het strand
Sous les pavés, het strand
Sous les pavés, het strand
Sous les pavés, het strand

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by