Queen Green

Buurtproject van studenten Interieurvormgeving geeft vonkjes aan de wijk

QUEEN GREEN, BUURTPROJECT GEEFT VONKJES IN DE BRABANTWIJK

Op 12 maart huldigen buurtbewoners en studenten van LUCA School of Arts drie nieuwe meubelstukken in voor het Schaarbeekse Koningin Groenpark. De inhuldiging wordt een creatief buurtfeest met workshops, een poëtische en dynamische speech door buurtjongeren en een expo over de 'making of' van de meubels.

De Brabantwijk is één van de armste en meest dichtbevolkte wijken van onze hoofdstad. In het hart van die wijk ligt de campus Sint-Lukas Brussel van LUCA School of Arts naast het onbekende, en bijgevolg onbeminde, Koningin Groenpark. Met 'Queen Green' willen studenten Interieurvormgeving van LUCA School of Arts hier iets aan veranderen

De buurt vraagt naar 'ontmoetingsmeubelen'
 
Zestig studenten ondervroegen buurtbewoners en buurtorganisaties naar hun noden. De rode draad uit dit onderzoek bleek de vraag naar een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ouderen zoeken een plek in het park om samen te kunnen zijn, moeders een zitmeubel om hun spelende kroost in de gaten te kunnen houden en jongeren een plek om naar voetbalwedstrijdjes te kijken. Hiermee gingen de studenten Interieurvormgeving aan de slag. Ze creëerden een grote variëteit aan meubelontwerpen waarvan er twee werden gerealiseerd.

'Multifence' van Brusselaar Zakaria Sghiar is één van die projecten. 'Multifence’ bestaat uit een aantal elementen die aan de hekken van het pleintje gehangen kunnen worden. Drie ontwerpen zullen ook effectief geproduceerd worden; namelijk zitbankjes voor het publiek en supporters van de voetballers, haakjes om jas en boekentas aan op te hangen en een scorebord.

Ook het ontwerp van Jenna Vanwachtendonck gaat in productie. Zij ontwierp een meubelstuk dat aan de zandbak komt. Jonge moeders zullen hun spelende kroost in de gaten kunnen houden op een experimenteel stuk dat in kunststof zal worden gegoten. 

Queen Green, het eerste van een reeks vonkjes? 

Queen Green is een mooi buurtproject, maar coördinator Ann Van de Vyvere blijft heel realistisch. 
 
"Dit soort projecten gaan de buurt niet veranderen,
maar misschien wel een vonkje geven. Wij pleiten voor veel vonkjes, voor vuurwerk in de Brabantwijk."

Feestelijke inhuldiging

De meubels worden feestelijk ingehuldigd in het park op 12 maart 2015, van 15:30 tem 17:00 met een expo en workshops die het proces van het langetermijnproject wordt weergegeven.

Jongeren van buurtorganisatie CEDAS zorgen voor een poëtische en dynamische speech.

Praktisch

  • Datum : 12 maart 2015
  • Openingsuren: 15.30 - 17.00 uur
  • Locatie: Koningin Groenpark, Paleizenstraat 42, 1030 Schaarbeek

Organisatie

Queen Green bestaat uit verschillende deelprojecten waaruit drie artistieke meubelstukken voortkomen die permanent in het park worden geplaatst. De nadruk van het project ligt op het participatieve en haar potentieel om ontmoetingen en betrokkenheid te genereren in een onderbelichte en meervoudig achtergestelde wijk. 

LUCA School of Arts (Hogeschool - Buurtwerking + Interieurvormgeving ’13-’14), Brede School Noord, Samenlevingsopbouw Brussel vzw, Jes, Ratatouille, Plant en Houtgoed en de groendienst van de gemeente Schaarbeek. Met steun van Impulsfonds voor het Migrantenbeleid.

Queen Green

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by