Tijdens de module ‘Experimental Media’ lieten we ons inspireren door Cineramaprojecties, een projectietechniek die gebruikt werd in de jaren 1950. Door drie projectoren te gebruiken om verschillende 35mm-films naast elkaar te projecteren, werd een breedbeeld gecreëerd.

We hebben deze Cinerama-techniek uitgebreid met een extra projector die ervoor zorgt dat we een 360° projectie kunnen afbeelden. Wat ons echter wel opviel, was het tekort aan bruikbare beelden om dergelijke presentaties te realiseren. Daarom hebben we vervolgens onze originele insteek gekoppeld aan het Google StreetView project. Dit project maakt online panoramische beelden beschikbaar van alle mogelijke locaties ter wereld.

Om de projectie te realiseren, dienden we een installatie te ontwerpen die het mogelijk maakte om langs vier zijden te projecteren. Deze installatie tekenden we in Adobe Illustrator en freesden we vervolgens uit in het FabLab (Genk). Voor de installatie gebruiken we vier projectoren die ieder 90 graden van Google StreetView op een deel van het doek van de constructie projecteren. Om alle projectoren
vlekkeloos met elkaar te laten communiceren maakten we gebruik van het framework ExpressJS, dat draait op een NodeJS server. Dit staat ons toe om gebruik te maken van HTML5 WebSockets, en dus realtime communicatie tussen de verschillende projectoren.

Als navigatie hebben we gekozen voor een smartphone, die de gebruiker van de installatie kan besturen. Op het beeldscherm van deze smartphone wordt een bovenaanzicht van de Google Maps kaart van de huidige locatie getoond. Aan de hand van deze kaart kan men navigeren door de projecties door te klikken, zoomen, typen en spreken (via WebSpeech).

Organisatie

 

  • Giovanni Grascarbonell
  • Jasper Verbeeck
  • Jelle Van de Velde

LUCA School of Arts
Campus C-Mine
Master CMDi

MAPS360
MAPS360
MAPS360
MAPS360
MAPS360

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by