(Let yourself) fall

Derde LUCA Biënnale, tentoonstelling in twee valbewegingen over verlangen naar en vrees voor wat onbekend en veraf is

Met de metafoor van de val maakt curator Ief Spincemaille een tentoonstelling over het (on)vrijwillig opgeven van wat zeker, vertrouwd en gekend is. Tegelijk is de tentoonstelling zelf er ook een belichaming van. Hij trekt de lijn van de val resoluut door in de selectie van het werk, in het tentoonstellingsconcept en de ervaring van het publiek. (Let yourself) fall is een tentoonstelling in twee (val)bewegingen: een tentoonstelling van elf dagen in de Benedictijnenabdij Keizersberg en een installatie van dezelfde kunstwerken in de Leuvense Universiteitsbibliotheek.

Tentoonstelling over het (on)vrijwillig opgeven van wat gekend en vertrouwd is

Met de metafoor van ‘de val’ cureert Ief Spincemaille een tentoonstelling  over een kantelende wereld waar niets nog zeker lijkt. Over talloze vluchtelingen die over land en zee dwalen op zoek naar een betere plek. Maar ook over zwervende kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden die zich her-vestigen en hun praktijk vorm geven in een andere context. Buiten het klassieke museum of laboratorium, in allerhande collectieven, participatieve buurtprojecten, verrassende allianties... (Let yourself) fall gaat over een verlangen naar, en vrees voor wat onbekend en veraf is.

Kunst verbindt abdij Keizersberg tijdelijk met stedelijk weefsel van Leuven

Geen betere plaats om na te denken over een wereld waar niets nog zeker lijkt dan in een Benedictijnenabdij, waar men al eeuwen volgens dezelfde regel van Benedictus leeft. Spincemaille en een aantal kunstenaars leefden tijdens korte voortrajecten samen met de broeders van de abdij Keizersberg (Vaartkom, Leuven) om deze niet vertrouwde context eigen te maken. En dit om er zowel een tentoonstelling als kunstwerken te creëren vanuit de verschillende gelaagdheden van deze gemeenschap: dagritme, spiritualiteit, sociale weefsel, architectuur. Kunstwerken en abdij brengen elkaar op een ongekende manier tevoorschijn.

De abdij wordt tijdens de LUCA Biënnale symbolisch verbonden met OPEK en het stedelijke weefsel door het kunstwerk Rope van Ief Spincemaille. 

Verschillende rond-lezers creëren verschillende tentoonstellingen

Tijdens de elf dagen durende tentoonstelling in de abdij zal elke dag een andere gast een Rond-lezing geven aan bezoekers. Telkens vanuit hun eigen achtergrond: religie, politiek, muziek, literatuur, wetenschap, … De tentoonstelling wordt zo voortdurend uit elkaar gehaald en weer opgebouwd vanuit verschillende invalshoeken. Rond-lezers zijn o.a. Stijn Devillé (theatermaker), Jozefien Van Beek (journalist), Volkmar Mühleis (schrijver), Dirk Hanssens (monnik), Thomas Hertog (natuurkundige), Vincent Caers (muzikant), Siebe Vanhee (‘big wall’ klimmer).

Tentoonstelling krijgt metamorfose in de Universiteitsbibliotheek van Leuven

Na Keizersberg verhuizen alle getoonde kunstwerken terug naar een vertrouwde habitat: de tentoonstellingsruimte van de Universitaire bibliotheek Leuven. En precies daar, schikken ze zich naar het classificatiesysteem van een bibliotheek: de werken worden in alfabetische volgorde op de grond gelegd. Zeven simultane videoprojecties tonen de Rond-lezingen in de abdij, als een archief van gevallen werken.

Curator

De tentoonstelling wordt gecureerd door Ief Spincemaille. Hij maakt installatiekunst waarbij de interactie met het publiek nooit ver weg is. Die focus zie je ook terugkomen in deze tentoonstelling. Het kunstwerk, tentoonstelling, site en publiek zijn onlosmakelijk verbonden in een gezamenlijk ervaring die het gekozen thema versterken.

Opening en perspreview

OPENING & PERSPREVIEW (LET YOURSELF) FALL in aanwezigheid van de kunstenaars 
30.11.2017 om 18.00, Abdij Keizersberg, Leuven

 • Verwelkoming en opening door Dirk Hanssens OSB (Prior abdij Keizersberg), Denise Vandevoort (Schepen van cultuur, Stad Leuven), Ief Spincemaille (Curator) en Bart Geerts (Vice-decaan Faculteit kunsten)

OPENING (LET YOURSELF) FALL 
19  december 2017, 20 uur, Universiteitsbibliotheek KU Leuven

 • Verwelkoming en opening door Prof.. Dr. Geert Bouckaert (Voorzitter Commissie Actuele Kunst KULeuven), Prof.. Dr.. Bart Raeymaekers (Vicerector Cultuur KU Leuven), Carl Van Eyndhoven en Ief Spincemaille (Curator)
 • Lezing ‘Kunst in transitie’ door Prof.. Dr. Rudi Laermans (Faculteit Sociale Wetenschappen KU Leuven)

Openingsuren van de tentoonstelling

(LET YOURSELF) FALL 
30.11 > 11.12.2017, Abdij Keizersberg, Leuven

 • Abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, 3000 Leuven
 • Onthaal en start bezoekersparcours: OPEK,  vaartkom 4, 3000 Leuven
 • Alle dagen gratis toegankelijk van 12 tot 20 uur.

 

  (LET YOURSELF) FALL 
  20.12.2017 > 27.01.2018, Universiteitsbibliotheek, KU Leuven

  • In de tentoonstellingszaal van de Universiteitsbibliotheek Leuven, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
  • Alle dagen gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur.

  Rondlezingen

  Zaterdag 2 december: Stijn Devillé (theatermaker)
  Maandag 4 december: Jozefien Van Beek (journalist)
  Dinsdag 5 december: Volkmar Mühleis (docent LUCA en auteur)
  Woensdag 6 december: Dirk Hanssens (monnik Abdij Keizersberg)
  Donderdag 7 december: Prof. Dr. Thomas Hertog (natuurkundige, KU Leuven)
  Vrijdag 8 december: Vincent Caers (docent LUCA en muzikant)
  Zaterdag 9 december: nog te bevestigen
  Zondag 10 december: Siebe Vanhee (‘big wall’ klimmer)

   

  Geïllustreerde bezoekersgids beschikbaar.

   

   

   

  Kunstwerken

  Rondlezingen door

  ©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

  website by