Fibre-Fixed. Composites in Design

Fibre-Fixed. Composites in Design

‘Fibre-Fixed. Composites in Design’ brengt een uitgebreide selectie designprojecten waarin gewerkt wordt met composietmateriaal. De tentoonstelling en het boek bespreken wat er mogelijk is wanneer vezels worden gecombineerd met ander materiaal, veelal een (bio)kunststof, en zo vezelversterkte composieten vormen. De vezels kunnen koolstof-, glas- of andere synthetische vezels zijn, of natuurlijke vezels zoals vlas, hennep, jute en zijde. De kunststof kan synthetisch of biogebaseerd zijn. Ook met minder voor de hand liggende vezels wordt geëxperimenteerd, zoals met dennennaalden, bananen- en rijstschilvezels, of zelfs mycelium waarbij het composietmateriaal al groeiend ontstaat.

Licht én sterk én stijf is de basisidee en de belangrijkste reden voor het gebruik van composietmaterialen in zeer vele toepassingen. Maar ook vormvrijheid heeft van het begin af aan designers geïnspireerd tot bijzonder interessante experimenten en innovatieve creaties die met andere materialen niet mogelijk (of zéér moeilijk) zouden zijn. Gecombineerd met een zeer sterk duurzaamheidspotentieel kunnen composieten ingezet worden voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Die uitdagingen zijn onder meer klimaatopwarming, ecologische impact, duurzaamheid, mobiliteitsproblematiek, veroudering van de bevolking en digitalisering. Tegelijkertijd zijn de eigenschappen van composieten het uitgangspunt voor projecten en gebruiksobjecten waarin hightech en functionaliteit gecombineerd worden met artistieke verbeelding, experiment, poëzie, tegendraadse schoonheid, ambacht, oude en nieuwe culturele gebruiken. 

Ignaas Verpoest (KU Leuven) en Lut Pil (LUCA School of Arts) zijn de curatoren van de tentoonstelling 'Fibre-Fixed. Composites in Design' in het Design Museum Gent (26.10.2018 - 21.04.2019).

Zij zijn ook de editors van het gelijknamige boek 'Fibre-Fixed. Composites in Design', een uitgave van Design Museum Gent en Stichting Kunstboek.

Scenografie en grafische vormgeving: envisions, Atelier Tomas Dirrix, Team Thursday

 

Fibre-Fixed. Composites in Design
Fibre-Fixed. Composites in Design
Fibre-Fixed. Composites in Design
Fibre-Fixed. Composites in Design
Fibre-Fixed. Composites in Design

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by