Creatief met afval

Samenwerking tussen studenten Interieurvormgeving en Kapaza

Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering (21-29 november 2015) organiseert slaan de studenten Interieurvormgeving en de zoekertjessite Kapaza.be de handen in elkaar. Met de ontwerpwedstrijd Kapaz’Art willen ze de milieuvoordelen van het hergebruiken van objecten in de kijker te zetten.

Wim De Coster, opleidingshoofd Interieurvormgeving bij LUCA School of Arts: “Elk jaar laten wij onze eerstejaarsstudenten Interieurvormgeving gebruikte spullen herwerken tot nieuwe (al dan niet bruikbare) kunstzinnige objecten. Een samenwerking met Kapaza.be sluit hierop perfect aan. De studenten krijgen nu toegang tot een enorme schat aan objecten én het laat hen nadenken over duurzaamheid en afvalvermindering (en de rol van de ontwerper daarbij) en ze krijgen hiermee een fantastische etalage om hun creaties in de spotlights te zetten.”

Studenten aan de slag met tweedehandsobjecten

Studenten uit het eerste jaar Interieurvormgeving van LUCA School of Arts uit Brussel en Gent gaan in de komende weken op zoek naar allerhande spullen op Kapaza.be om daarmee een eigen kunstzinnig object te creëren. Claire Selis, Head of Marketing bij Kapaza.be: “Kapaza.be is een gebruiks- en budgetvriendelijk platform om objecten te vinden die kunnen worden hergebruikt in de vorm van upcycling. Zo blaas je op het eerste zicht neutrale, wat oubollige items, een volledig nieuw leven in. Gebruikte spullen kopen en verkopen speelt een belangrijke rol in de vermindering van afval en de bescherming van het milieu. Met Kapaz’Art willen we jonge studenten de kans geven om hun creativiteit los te laten op de tweedehandsmarkt en in één klap aantonen dat we meer zijn dan een louter koop- en verkoopplatform.”

Tussen 9 en 13 november 2015 vindt de eigenlijke metamorfose van de objecten plaats, en op de laatste dag worden de studenten op hun creatie beoordeeld door een jury met vertegenwoordigers van LUCA School of Arts Gent en Brussel. Nadien worden de kunstwerken geveild op Kapaza.be en gaat de opbrengst naar de studenten.

Creatief met afval
"Functionality kills the fun" Voor de projectweek 'Het Beeld Primeert' aan LUCA School Of Art in samenwerking met Kapaza hebben wij het volgende gerealiseerd. Wij hebben klassieke schoolstoelen via Kapaza gekocht. Van deze individuele objecten hebben wij een gezamenlijk, intiem, object gecreëerd. Het is alleen mogelijk om met twee personen tegelijk in de stoel te gaan zitten. Het doel is om samen naar een manier te zoeken hoe. De gipsen steunen, waarvan er verschillende zijn, tonen u hoe u de voeten kunt plaatsen. Deze gipsen steunen geven daarnaast ook een beeld van hoe men erin kan zitten wanneer de stoel niet in gebruik is. Laat de foto voor zichzelf spreken.
Creatief met afval
Creatief met afval
Haardroger uit jaren ’50 omgevormd tot bureauaccessoire met een lamp. We kozen dit object omdat het ons vormelijk aansprak.
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Via de tweedehands site Kapaza hebben we twee voorwerpen op de kop kunnen tikken. Bestaande uit twee stalen gegalvaniseerde vuilnisbakken en een houten salontafel. De vuilnisbak dient om dingen in weg te gooien en dus om het te verbergen zodat niemand het nog terug ziet. Wat we in dit ontwerp willen duidelijk maken is net het tegenovergestelden. De twee vuilnisbakken vormen samen een bijzettafel. Hierbij komt juist het voorwerp dat erop ligt in de picture. En de koude grijze vuilbakken wordt een moderne bijzettafel. De twee verschillende vuilnisbakken in hoogte werden als volumes in elkaar geschoven waardoor er twee verschillende niveaus ontstaan en vervolgens vastgelast. Van het tafeltje is vooral het tafelblad gebruikt. Dit donkere massieve stuk is eerst ontdaan van zijn vernis en is daarna opgeschuurd tot twee kleinere bladen die bevestigd zijn in de twee verschillende niveaus. Loodrecht boven de tafel hangt een lamp die bestaat uit een één van de twee deksels die bij de vuilnisbakken hoorden.
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Wij hebben een oude Espressomachine getransformeerd tot tafellamp. De lamp kun je ook op verschillende manieren op de statief zetten om het licht in andere richtingen te kunnen laten schijnen.
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Creatief met afval
Tijdens het zoeken naar een voorwerp dat geschikt zou zijn voor de Kapaza workshop, zijn we op deze mooie luster gekomen. Zonder concrete plannen hebben we hem helemaal gedemonteerd en zijn we zo beginnen spelen met de aparte delen. De armen van de luster hebben we zo samen verbonden om te pootjes voor het tafeltje te kunnen maken. Met de overige delen zijn we verder blijven proberen en hebben we zo verschillende schaaltjes in elkaar gezet. Zo vormde alle verschillende deeltjes van de luster een tafeltje met enkele schaaltjes.
Creatief met afval
We zijn vanuit het idee vertrokken om een meubel te zoeken dat samengesteld was uit verscheidene materialen. De zoektocht was vrij ingewikkeld maar uiteindelijk vonden we een tafeltje dat aan onze eisen voldeed. Het tafeltje bestond uit twee compleet verschillende materialen, namelijk een houten tafelblad en een stalen frame, waardoor we een uniek eindresultaat konden bereiken. Ons vertrekpunt was dat we rond het natuurelement vuur wouden werken. Juist om die redenen kozen we specifiek voor deze tafel, omdat hout en staal ieder een aparte reactie hebben op hitte. De stalen poten smolten weg terwijl ons houten tafelblad eerder ging verbranden en een zeer prachtige tekening achterliet. Het andere thema ‘Function Kills Creativity’ is ook een sterk punt in ons werk. We hebben uiteindelijk maar een klein deel van het tafelblad recht gelaten, waar amper twee glazen op passen, om een sterkere en interessantere beeld te creëeren. Hierdoor is het meubel grotendeels onbruikbaar, uitgezonderd dat deel.
Creatief met afval
"De technologie slaat in op de natuur. De mens probeert de natuur in toom te houden, met alle gevolgen van dien. Dit kunstwerk werd gecreëerd door de studenten van het eerste jaar interieurvormgeving voor de workshop “Het Beeld Primeert”. De tv hebben wij met warmte bewerkt zodat die bijna versmelt in het hout, geïnspireerd op het werk van Salvador Dali. Dit creëert de illusie alsof de tv als een komeet inslaat op de natuurlijke wereld. De tv is nog functioneel, dit geeft de onverzettelijkheid van de mens weer."

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by