Opleiding Bouw van Sint-Lukas Brussel viert halve eeuw onderwijs

BRUSSEL – 17 september – Dit jaar viert de opleiding Bouw van LUCA-campus Sint-Lukas Brussel haar 50-jarig bestaan. De opleiding heeft de afgelopen decennia in een voortdurend veranderend onderwijslandschap heel wat transformaties ondergaan. Desondanks staat de richting na een halve eeuw nog steeds hoog aangeschreven in Vlaanderen en dat wordt in Brussel gevierd!

In 1965 zag de graduaatsopleiding Bouwbedrijf als eerste bouwkundige opleiding in Vlaanderen het levenslicht. Sint-Lukas Brussel, gelegen aan het Brusselse Noordstation, was toen nog een autonoom instituut voor architectuur en kunst. De toenmalige hogeschool wilde naast haar puur architecturale richting ook een praktisch gerichtere opleiding aanbieden om echte bouwkundigen af te leveren. Burgerlijk ingenieur Armand De Nil en broeder Franciscus waren de drijvende kracht achter dit prille project.

Veelzijdigheid troef

Oud-docent Henri Van der Elst was in 1966 bij de eerste lichting van dertien afgestudeerden A1 Bouwbedrijf en blikt terug: “De opleiding zag er anders uit dan vandaag. Professor De Nil was klastitularis en gaf in die beginjaren meteen zowat alle vakken: sterkteleer, staal, beton, hydraulica en waterbouwkunde. Het veelzijdige lessenaanbod was toen al een sterkte en is trouwens nog altijd de grootste troef van de opleiding Bouw van Sint-Lukas Brussel.”

Bouw werd uiteindelijk uitgewerkt tot een driejarige opleiding. Het lessenaanbod werd daardoor nog ruimer. Huidig opleidingshoofd Peter Gillis: “Vandaag is onze grootste troef nog steeds de veelzijdigheid van ons curriculum. Het risico van het kiezen voor een bepaalde specialisatie maakt je veel kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. Daar willen wij onze afgestudeerden tegen beschermen. En dat lukt. Slabakt de bouwsector eens en zijn er wat minder werfleiders nodig, dan kunnen ze nog uitwijken naar een studiebureau, een tekenbureau, een dienst calculatie …”.

Inspelen op de markt

De opleiding is ook in een ander opzicht veranderd, weet Gillis. “Een wezenlijk verschil met vroeger is de verankering van onze opleiding in de markt. We werken trajecten uit in samenwerking met de VDAB en het werkveld. We brengen onze studenten voortdurend in contact met hun toekomstige werkgevers via stages, werf- en fabrieksbezoeken. De noden op de arbeidsmarkt zijn vandaag dan ook groter dan vroeger. Daar spelen we als opleiding uiteraard op in.”

Unicum in Vlaanderen

In 1987 trad de architectuuropleiding van Sint-Lukas Brussel toe tot het toenmalig Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas. Daarmee werd de opleiding Bouw een beetje een buitenbeentje op de kunsthogeschool. Anno 2015 is de opleiding Bouw nog steeds gevestigd op campus Sint-Lukas Brussel en daarmee één van de vele opleidingen van kunsthogeschool LUCA School of Arts. Dat heeft zo zijn voordelen, vindt opleidingshoofd Gillis: “Het is voor onze studenten een bijzondere plek om te studeren. Ze worden hier, of ze het nu willen of niet, geconfronteerd met creatievelingen. En ze voelen het ook in onze aanpak. We hechten hier, in tegenstelling tot de andere bouwopleidingen in Vlaanderen, ook belang aan het esthetische aspect van bouwwerken. Toch wel een unicum.”

Datum
Donderdag 17 september
18u00 - 21u00

Locatie

Campus Sint-Lukas Brussel

Paleizenstraat 70
1030 Brussel

Meer info

Meer info over de opleiding? Mail dan naar peter.gillis@luaca-arts.be of bel naar 0475 40 28 95 (opleidingshoofd opleiding Bouw)

Graag een bezoek brengen aan de campus? Mail dan naar communicatie@luca-arts.be of bel naar 0472 86 05 49 (dienst Communicatie Helena Winderickx).

LUCA School of Arts

LUCA School of Arts bundelt de kracht en expertise van vijf gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Genk (C-mine), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens).

Met een ruime waaier aan professionele en academische opleidingen, met meer dan vijftig studietrajecten in Audiovisuele Kunsten en Technieken, Beeldende Kunsten en Vormgeving, Interieurvormgeving, Bouwkunde, Productdesign, Muziek en Drama is ze een unicum in Vlaanderen.

LUCA School of Arts is geassocieerd met de KU Leuven die haar architectuuropleidingen aanbiedt op campussen Sint-Lucas Gent en Brussel.
 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by