Masterscriptie van Lara Jakoba Breine vertaald naar boek

Met het boek "Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem" kon Lara Jakoba Breine een mooi vervolg creëren op de masterscriptie die ze schreef tijdens haar opleiding Beeldende Kunsten aan LUCA campus Sint-Lucas Gent. Het boek werd vormgegeven door oud-student Olivier Smets en uitgegeven door vzw Wit.h en de Grafische Cel van LUCA School of Arts. De publicatie wordt voorgesteld op zaterdag 19 november in Wit.h vzw in Kortrijk tijdens de vernissage van de solotentoonstelling "Ik respecteer u" van Arnaud Rogard.

"Ik koos ervoor om een jaar lang een-op-een te werken met een kunstenaar met een beperking. Arnaud Rogard is 38 jaar oud en hij heeft het downsyndroom. Samen tekenden we, onderzochten werk van andere kunstenaars en bezochten musea. In onze samenwerking streefde ik naar een balans, een wederkerige verhouding. De samenwerking was een groeiproces en een zoektocht. Ik heb er echt van genoten. De ervaring heeft mijn kijk op de artistieke wereld en mijn eigen werk volledig veranderd.

Door heel aandachtig ons proces te doorlopen stootte ik op vragen die voor mezelf soms moeilijk te beantwoorden waren. Outsider Art: wat houdt dat precies in? Valt het werk van Arnaud hieronder? Waarom gebruiken wij deze term? Is dit waardevol voor de carrière van Arnaud als kunstenaar? Ook de noemer sociaal-artistiek bekijk ik van dichtbij en pas deze toe op de samenwerking tussen Arnaud en mij. Hoe realiseer je een goede samenwerking? Welke rollen moet ik allemaal opnemen? Eenvoudige vragen die voor twijfel zorgden.

Tijdens onze samenwerking documenteerde ik alles zorgvuldig en schreef alles neer in een logboek dat later resulteerde in dit boek. Met het boek wil ik heel graag mijn ware passie delen voor samenwerking met kunstenaars met een verstandelijke beperking." (Lara Jakoba Breine)

Praktische info vernissage en boekvoorstelling

  • Locatie: Wit.h, Overleiestraat 1, 8500 Kortrijk.
  • Tijdstip: zaterdag 19 november 2016 om 20 uur
  • Programma: Els Vermeersch (inleiding), Sarah Bostoen (performance), Jan Populaire (trompet) en Julie Delrue (leest voor uit boek)

Expo

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 november, elke dag van 14 tot 18 uur.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by