Maaike Neuville wint prestigieuze prijs voor filmstudenten

LEUVEN - Volgende week worden de VAF Wildcards, de prijzen voor de meest verdienstelijke studentenfilms, uitgereikt. Onder genomineerden een gekende, maar niet voor de hand liggende naam. Maaike Neuville, actrice van onder meer Van Vlees en Bloed en Clan werd genomineerd voor ‘Sonnet 81’, de kortfilm waarmee ze afstudeerde als Master Film aan de campus Sint-Lukas Brussel van LUCA School of Arts.

Voor Neuville was de beslissing om een masteropleiding Film te volgen geen impulsieve keuze. De zin om de opleiding te volgen was er al eerder, maar kwam in een stroomversnelling met het idee voor de film ‘Sonnet 81’. Neuville wilde die film kunnen maken binnen een gestructureerd kader, met begeleiding door ervaren filmmakers en logistieke ondersteuning.

De keuze voor LUCA School of Arts was snel gemaakt. ‘Ik speelde eerder al mee in enkele kortfilms van studenten van LUCA en de werkwijze van de meesten van hen was me heel goed bevallen. Studenten helpen er elkaar ook vooruit en dat is fijner dan alleen aan de kar trekken’aldus Neuville.

Neuville studeerde af met ‘Sonnet 81’, een film over rouw en verlies, een subtiel en poëtisch portret over vergankelijkheid maar ook over de onsterfelijkheid van een geliefde. Centraal staat de reünie die georganiseerd wordt naar aanleiding van het overlijden van Ellen, dochter van Lut en Joos. Al snel wordt duidelijk hoe iedereen op zijn manier met het verlies omgaat.

Voor Neuville bleken haar acteurservaringen een serieuze meerwaarde bij het maken van een film. Ze kent de noden die acteurs en actrices ervaren van binnenuit en vertaalde die naar haar werkproces. “Ik heb op de set een omgeving proberen creëren die acteurs de ruimte biedt om te experimenteren, om vrij te zijn, om echt met elkaar te kunnen spelen. Toch wil dit niet zeggen dat ik een 'acteursfilm' heb gemaakt. Ik ben gewoon een filmmaker die toevallig ook actrice is. Of omgekeerd” aldus Neuville.

Veel LUCA-namen op de affiche

De VAF Wildcards worden uitgereikt op 7 december 2013 tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Tijdens dat festival zien we trouwens wel meer namen van onze hogeschool verschijnen. Tussen genomineerden vinden we studenten Leonardo Van Dijl, German Herrera, Timo Vermeulen en Silke Colson.

Verder staan ook films van oud-studenten Michael Van Ostade,  Sahim Omar Kalifa en docenten Geert Vandenbroele, Kris Mergan, Peter Schön op de affiche van het Internationaal Kortfilmfestival. 

LUCA School of Arts biedt naast haar academische opleidingen op de campus Sint-Lukas Brussel ook professionele bacheloropleidingen aan op de campus Narafi in Brussel.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by