'Letters' van Kathrin Heller en 'Prey' van Laurence Verheijen geselecteerd voor IKL 2015

Kathrin Heller en Laurence Verheijen, twee recent afgestudeerde masters Animatiefilm van LUCA School of Arts campus C-mine in Genk, zijn beide geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015.
Beide kortfilms zijn tijdens het Internationaal Kortfilmfestival opgenomen in de competitie voor Vlaamse animatiefilms en maken deel uit van de selectie 'Vlaamse Animatie 2'. Ze worden gescreend op zaterdag 28 (21.45u) en zondag 29 november (19.30u) en donderdag 3 (17.15u) en zaterdag 5 december (12.00u), telkens in de Labozaal van Kunstencentrum STUK in Leuven (klik hier voor tickets). Met de woorden van het IKL: "Het was voor de Vlaamse animatiefilm een bijzonder productief en kwalitatief hoogstaand jaar: maar liefst 24 films haalden de selectie."

'Letters' - Kathrin Heller
‘Letters’ is een geanimeerde kortfilm in 3D die het verhaal brengt van een jonge vrouw in een lange-afstandsrelatie. Alleen in haar huis op de top van een klif, besteedt ze haar tijd uitsluitend aan lezen, schrijven en wachten op berichten van haar geliefde. De brieven worden verstuurd via een kleine duif die de steeds slechter wordende weersomstandigheden moet trotseren, wat ervoor zorgt dat de pagina's in een beschadigde en onleesbare toestand aankomen. In haar afgestompte en uitgesproken wanhoop over de geleidelijke vermindering van contact maakt het meisje de onredelijke beslissing om de vogel erop uit te sturen in het midden van een storm...

‘Letters’ presenteert een andere aanpak tegenover het thema van een lange-afstandsrelatie in films en media. Dit emotionele werk behandelt het onderwerp zoals het echt en actueel is, en maakt tegelijkertijd gebruik van symboliek en abstracte beeldvorming.

'Prey' - Laurence Verheijen
Met de kortfilm ‘Prooi’ wil Laurence een vraag stellen aan de kijker: Wanneer kan een levensvorm als menselijk beschouwd worden? Sommige dieren vertonen meer menselijke eigenschappen dan mensen. Raakt de mens door onze huidige door economie gedreven maatschappij onherroepelijk vervreemd van zijn eigen oorsprong? Een confrontatie tussen het vermenselijkte dier en de gemachinaliseerde mens, biedt een antwoord.

Een luipaard doodt een aap die een babyaapje had. Het medeleven van de luipaard wint het van haar jachtinstinct. Ze zorgt voor het babyaapje. Er ontstaat een band tussen de twee, maar ze worden opgeschrikt door stropers. De stropers jagen op de luipaard en het babyaapje verliest voor een tweede keer zijn moeder. Is er onder de stropers iemand die door de verblindende hebzucht heen kan kijken en mededogen voelt voor het aapje, of is er geen hoop meer?

Lees hier het interview van Cinevox met Laurence Verheijen over haar animatiekortfilm 'Prey'.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by