Diploma Beeldende Kunsten, afstudeerrichting Grafisch Ontwerp
Campus Sint-Lukas Brussel

Over de opleiding
Van wie heb je les?
Waar heb je les?
Na je studie
Voorwaarden om te mogen starten
Kom langs
 

Over de opleiding

In het vierjarig academisch keuzetraject Media & Information Design binnen de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp ligt de focus op informatie- en kennisoverdracht via interactieve analoge en digitale media. Onderzoek en een ondersteunend theoriepakket sturen je kritische attitude aan en geven je de nodige intellectuele bagage om uit te groeien tot autonoom ontwerper.

In onze gemediatiseerde informatiemaatschappij groeit de vraag naar heldere en performante communicatie. In het keuzetraject Media & Information Design word je gestimuleerd om informatie op een betekenisvolle en beklijvende manier vorm te geven, wars van trends te werken en dat over de grenzen van disciplines heen. Je werkt op het kruispunt van grafisch ontwerp, kunst, technologie en media.

Onderzoek en experiment staan centraal tijdens het ontwerpproces. Information design, datavisualisatie, editorial design, interaction design en typografie zijn de sleutelbegrippen van dit traject. Projecten monden uit in boeken, interactieve webtoepassingen, animaties, posters, magazines, datasculpturen, multimediale installaties …

Theorie versus praktijk 

 • Praktijk (75%): opdrachten, individuele begeleiding, groepsbesprekingen, presentaties, jury's
 • Theorie (25%): ex cathedra, thuisopdrachten, papers, mondelinge of schriftelijke examens

Focus in 1e Bachelor

 • Onderzoek van elementaire beeldtaal
 • Verkenning van traditionele en digitale media
 • Basis grafisch ontwerp en typografie
 • Basis information design
 • Tekenen

Raadpleeg het volledige studieprogramma in de studiegids > 

 

2e en 3e Bachelor: van initiatie naar verdieping

Focus op:

 • Editorial design en typografie
 • Information design
 • Interaction design
 • Datavisualisatie
 • Media

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master. In de artistieke master werk je intens aan je eigen masterproject (praktisch eindwerk & thesis). Daarbij word je begeleid door je docenten. Je presenteert je masterproef aan het einde van het jaar aan een externe jury en bewijst hiermee je kunnen.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie).

Kies je voor de zuiver artistieke master en ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je master Beeldende Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Download de folder (pdf, 12.1 MB) >


Foto 1: Fazilet Tanrukulu | Fot 2: Isabel Naesens - Mapping migration

Van wie heb je les?

Je docenten zijn grafisch ontwerpers, information designers, typografen, media experts, video artists, webdesigners, technische experts, theoretici en onderzoekers. Daarnaast is er de expertise van externen via workshops, Shapeshifters en DIP talks.

Praktijkdocenten:
Boris Debackere, De Roy Peter, Steven De Vleminck, Inge Gobert, Peter Jacquemyn, Nathalie Kronal, Simon Otten, Tom Pijnenborg, Hilde Princen, Bart Vandeput, Klaas Vanhee, Johan Van Looveren, Jonas Verheyden, Klaas Verpoest

Theoriedocenten:
Boris Debackere, Johanna Kint, Pascal Lefevre, Volkmar Mulheis, Johan Teirlinck, Elke Van Damme

Waar heb je les?

 • Een moderne en open campus van meer dan 17 000 m2
 • Met ateliers, werkplaatsen, uitleendienst, bibliotheek, print rooms, fotostudio, filmstudio …
 • Een bruisende thuishaven voor 2.000 kunstenaars en vormgevers
 • Op wandelafstand van het station Brussel-Noord

Campus Sint-Lukas
Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
info.sintlukas@luca-arts.be

Na je studie

Het transdisciplinaire karakter van de opleiding staat garant voor uiteenlopende toekomstperspectieven. Na de master vinden studenten vlot hun weg naar grafische bureaus of redacties (magazine, krant, televisie). Daarnaast gaan ze vaak aan de slag als autonoom grafisch ontwerper, interaction designer, information designer, editorial designer of mediakunstenaar.

"Het is de enige opleiding in Vlaanderen die focust op Media & Information Design. Je leert er echt door een ‘bril van informatie’ te kijken. Ik zie het als een opleiding waarin de vooruitgangsgedachte, heldere communicatie en technologie een belangrijke plek krijgen. Ik heb er enorm veel opgestoken.”
Thomas Roelens, studeerde enkele jaren geleden af en ging meteen aan de slag als information designer bij de krant De Tijd. In maart 2019 werd hij geïnterviewd door Flanders DC. Lees het interview met Thomas >

Voorwaarden om te starten

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2019) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. Meer info >
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
 • Je slaagt voor een artistieke toelatingsproef. Je kan deelnemen aan deze proef op 22 mei, 2 juli of 2 september. Meer info en inschrijven >

Kom langs

Wil je graag een les bijwonen? Of wil je de campus eens verkennen? Kom langs op een opencampusdag, proefdag of infodag. Studenten en docenten vertellen je hoe het er op een kunsthogeschool aan toe gaat.

Opencampusdagen
Woensdag 27 maart 2019  (14u-17u)
Zaterdag 11 mei 2019 (11u-17u)

Infodag
Maandag 26 augustus 2019  (14u-17u)


Foto: Mieke Gochet - In between the grid

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by