Een interactieve museumgids vol met technologie om museumbezoeken minder saai te maken, een dashboard vol sensoren om je auto met gebaren te bedienen, een tool op kot dat laat weten of de douche bezet is, of een verzameling aan spelobjecten die via licht en geluid de lessen lichamelijke opvoeding toffer maken, … jij creëert jouw eigen pad als Interaction Designer in de masteropleiding!

Het studieprogramma master >

Hoe ziet het masterjaar eruit?

De eenjarige masteropleiding stelt je in staat om te evolueren naar een expert op het gebied van Interaction Design. Je krijgt er vooral veel vrijheid om je eigen traject vorm te geven. Alle kennis en vaardigheden die je tijdens de bacheloropleiding geleerd hebt, verdiep je en pas je op een vernieuwende manier toe in verschillende mastermodules. Bijvoorbeeld, in ‘Experimental Media’ wordt je uitgedaagd om op een kritische manier te kijken naar de huidige media en er op een zeer experimentele manier mee aan de slag te gaan. Dit resulteert in ontwerpen zoals een winkelkar die moeilijker navigeerbaar wordt naargelang je hem vol laadt met ongezonde voeding en je zo aanspoort om meer evenwichtig in te kopen en te eten. Naast de mastermodules krijg je de vrijheid om in de masteropleiding je eigen afstudeerproject uit te werken.

Masterproject

Het masterproject vormt het sluitstuk van de opleiding. Hier breng je alles van de afgelopen vier jaren in de praktijk. Je kiest samen met een team van docenten waarin jij je wilt verdiepen en wat dus jouw visitekaartje als (afgestudeerde) Interaction Designer wordt.  Denk hierbij aan een interactief spel dat anderstaligen tracht te helpen bij het leren van Nederlands of een draadloze, digitale communicatietool - gemonteerd op het fietsstuur - voor recreatieve wielrenners. Je masterproject leg je voor aan een jury van experts in het Interaction Design werkveld en toon je aan het grote publiek tijdens de EXIT eindejaarstentoonstelling. Op die manier kickstart je, met het masterproject, je professionele loopbaan.

Hoe werken we binnen de masteropleiding?

Vrijheid staat centraal. Waar je in de bacheloropleiding de juiste kennis, vaardigheden en werktuigen aangereikt krijgt om aan de slag te gaan, ga je binnen de masteropleiding zelf op zoek: welke kennis, vaardigheden en werktuigen heb je nodig om je eigen project tot een geslaagd einde te brengen? Uiteraard zijn er docenten, externe opdrachtgevers en experten uit het werkveld om jou hierin bij te staan. Coaching en feedback sessies, korte workshops, inspiratiemomenten van gastsprekers, projectweken, werkmomenten in FabLab Genk en brainstorms helpen je hierbij!

“Dankzij het ruime lessenpakket van CMD 'Interaction Design' combineer ik dagelijks vormgeving, software, hardware en digitale fabricatie tools in mijn werk als onderzoeker. Een academische design-opleiding in de breedste zin van het woord met voldoende ruimte voor zowel experiment als toepassingen in de praktijk.”
— Jorgos Coenen, oud-student Interaction Design

Educatieve master

Je kan ook opteren voor een educatieve master. Daar bouw je verder aan je artistieke competenties, maar word je tegelijk voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld.

Blog: Master – Interaction Design

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by