Academische bachelor/master in de Audiovisuele Kunsten
Campus C-mine Genk

Over de opleiding >
Jouw docenten >
Over campus C-mine >
Werken als interaction designer >
Info- en proefdagen >
Toelatingsvoorwaarden en -examen >
Inschrijven >

 

Over de opleiding

Vraag je je wel eens af wat drones nog meer kunnen dan enkel zoemend over ons heen te sjezen? Merk je wel eens dat je opa niet echt met een smartphone overweg kan en ben je nieuwsgierig naar andere manieren om met hem te communiceren over hoe het met je gaat? Ben je benieuwd naar hoe je een tafel kunt omtoveren tot een minicomputer? Vind je het tof om je hoofd te breken over hoe je door middel van gebaren de airconditioning in de auto lager zou kunnen zetten? En ben je ook wel eens nieuwsgierig naar hoe je smartphone een uitbreiding van je lichaam zou kunnen worden? Dan is Interaction Design wat voor jou! Interaction Designers ontwerpen interacties tussen technologie en mensen.

Download de folder (pdf) >

Wat doet een interaction designer?

Nieuwe media en technologie veranderen ons dagelijkse leven. Als interaction designer weet je alles van de wisselwerking tussen mens en technologie. Je ontwerpt digitale producten, diensten en ervaringen. Dat betekent dat je de interacties tussen mensen en technologie vorm geeft!

Als interaction designer ben je geboeid door opkomende technologieën en de impact die ze hebben op mensen. Je ‘maakt dingen’ via digitale technologie en drukt hierop graag je eigen stempel. Je experimenteert met bestaande en nieuwe technologieën, bijvoorbeeld om het leven van mensen aangenamer maken. En je hebt oog voor de uitdagingen in onze omgeving en zin om deze te onderzoeken.

Interaction Design is dus heel breed. Je ontwerpt (combinaties van) verschillende media, zoals digitale apps, (fysieke) objecten, online en mobiele interfaces, video's en animaties. Je toont je ontwerpen via tentoonstellingen, foto’s, installaties, presentaties, interventies en (digitale) prototypes. Als interaction designer kun je dus op heel veel verschillende manieren aan de slag!

Wat leer je als interaction designer?

Zoals je wel kan lezen, komt er bij een opleiding interaction design heel wat praktijkwerk aan te pas. Je leert een resem aan tools en technologieën beheersen en brengt wat je leert in de theorie steeds in de praktijk in workshops, projectweken en ateliers. Het zijn daarbij ook niet alleen jouw docenten die je hierin ondersteunen, maar ook mede-studenten, onderzoekers, designers én bedrijven uit binnen- en buitenland die je van feedback voorzien.

Between Virtual and Real - Arthur Coppens

Interaction Design samengevat in 7 troeven:
1. de enige opleiding in Interaction Design van Vlaanderen;
2. een groep van (gast)docenten waar je niet alleen les van krijgt, maar ook mee samenwerkt;
3. een afwisselend bachelor- en masterprogramma dat je zelf samenstelt;
4. intensieve begeleiding en samenwerking (in kleine teams);
5. afstuderen met een rijk gevulde portfolio om het werkveld mee in te stappen;
6. studentenprojecten met echte opdrachtgevers;
7. de creatieve omgeving van C-mine, waaronder FabLab Genk.

Plantin achterna - Kathelijne Put

Bacheloropleiding

De academische bacheloropleiding Interaction Design bestaat uit drie jaar. Tijdens de eerste twee jaar verbreed je je knowhow en kunde over Interaction Design. In het laatste bachelorjaar staat het uitwerken van je eigen project centraal.  Lees meer >

Masteropleiding

Na je bacheloropleiding maak je een belangrijke keuze: je kiest voor de zuiver artistieke master of voor de educatieve master.

Ook in de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties, maar word je tegelijk voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. Kies je voor de zuiver artistieke master, maar ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je masterdiploma muziek kan je instromen in de verkorte, eenjarige educatieve master.

Schakeljaar: overschakelen vanuit een andere opleiding

Heb je al een andere opleiding in grafische vormgeving, multimedia, communicatie, ICT, productdesign, audiovisuele of beeldende kunsten achter de rug en wil je je verder verdiepen in Interaction Design? Dan kun je via het schakeljaar in één jaar doorstromen naar de masteropleiding.
Lees meer >

Arras - Jorgos Coenen

Jouw docenten

Een gedreven en gemotiveerd team coacht jou tijdens je studietraject binnen de opleiding. Docenten met jarenlange praktijkervaring gespecialiseerd in het werkveld werken samen met theoretici en onderzoekers, werkzaam binnen één van de drie onderzoeksgroepen op campus C-mine: Re-visionary, Social Spaces en Play & game. Samen laten ze jou proeven van alle aspecten van een ontwerp- en onderzoekspraktijk.

Binnen de opleiding staat persoonlijke, vaak één op één begeleiding door docenten centraal. De nadruk ligt hierbij op jouw persoonlijke ontwikkeling als Interaction designer. Tijdens de projectweken en modules krijg je intensieve coaching in kleine teams. Je bundelt jouw kennis en skills die je hebt opgedaan tijdens de lessen en werkcolleges en past die toe in een project onder begeleiding van een team van toegankelijke docenten uit verwante disciplines (Interaction Design, grafische vormgeving, audiovisuele technieken, beeldende kunsten, design onderzoek, fotografie, marketing, interactieontwikkeling, webontwikkeling). 

Ontdek jouw docenten >

Over campus C-mine

LUCA School of Arts is een hogeschool in de kunsten, met de enige academische masteropleiding in Interaction Design in Vlaanderen. Je komt terecht op een volwaardige Interaction Design opleiding (dus geen keuzetraject binnen een andere opleiding, zoals computerwetenschappen of grafisch ontwerp), die een programma vol afwisseling biedt.

Interaction Design studeer je op C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk. C-mine is een inspirerende plek voor het kunstenonderwijs, creatief ondernemerschap, design en een broedplaats voor jong, creatief talent zoals jij. Via onze samenwerking met onder andere C-mine Crib, FabLab Genk, FLACC en andere creatieve organisaties en bedrijven uit de buurt ontstaat een interessante kruisbestuiving met het werkveld. En natuurlijk bevind je je vlakbij Hasselt met de Muziekodroom, Z33, het modemuseum, de Versuz, Pukkelpop en andere plekken om uit te gaan en te bezoeken.

Werken als interaction designer

Maar liefst 94% van onze afgestudeerden heeft een job die past bij de opleiding. Je kan aan de bak als Content Coordinator, als Creative Strategist, als User Experience designer, als docent en onderzoeker of als zaakvoerder van je eigen makerslab. Je komt onder andere terecht bij (interactieve) ontwerpbureaus, sociaal-culturele organisaties, start-ups, mediabedrijven, de creatieve industrie, de communicatiedienst van bedrijven, in onderzoeksinstellingen of KMO’s. Maar je kan natuurlijk ook je eigen ontwerpstudio oprichten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees de getuigenissen van enkele afgestudeerden >

Info- en proefdagen

Campus C-mine zet regelmatig zijn deuren open. Wil je weten of de opleiding Interaction Design echt wat voor jou is? Kom dan langs op een van de open klasdagen, open campusdagen of infodagen:

Zaterdag 27 & zondag 28 april
Opencampusdagen
Meer info >

Woensdag 8 mei
Openklasdag
Meer info >

Maandag 26 augustus
Infodag
Meer info >

Starten 

Om te kunnen starten met de afstudeerrichting Communicatie- & Media Design moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef. Als je slaagt voor de artistieke toelatingsproef kan je je inschrijven op voorwaarde dat je ook voldoet aan alle andere toelatingsvoorwaarden inzake taal, leerkrediet, diploma’s en verblijf. Alle info op een rijte >

Kom Interaction Design studeren aan LUCA School of Arts.
Schrijf je in >

Hulp nodig bij het inschrijven? Neem contact op met de onderwijsadministratie van Campus C-Mine Genk: onderwijsadmin.genk@luca-arts.be of +32 2 447 10 21.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by