Is muziek maken je passie? Droom je ervan daar je loopbaan van te maken? Bij ons kan je een eigen traject volgen dat je toelaat je persoonlijk talenten te ontwikkelen onder leiding van een team specialisten: je kiest voor gestroomlijnde pakketten die je leiden naar het podium, de studio, de klas, of waar je ook maar muzikaal actief wil zijn.

Wil je uitvoerend musicus worden, dan kun je kiezen voor een traject dat solistisch-, ensemble-, kamermuziek- of orkestgericht is. Pianisten kunnen een specifiek accent leggen door zich te concentreren op de kunst van het begeleiden. Wil je als leraar je liefde voor muziek doorgeven, dan kun je daar tijdens je opleiding al de basis voor leggen. Ga je voor allround musicus, dan houd je alle opties open, inclusief die van het onderzoek.

Ben je nog niet zeker van je eigen profiel, dan helpen docenten en trajectbegeleiders je dat ontdekken. Eens je voor een specifiek profiel hebt gekozen, kun je nog steeds eigen accenten leggen. Je stelt immers zelf van jaar tot jaar een groot deel van je individueel studieprogramma samen.

Om je eigen weg te kunnen uitstippelen heb je een sterke en muzikale basis nodig. Notenleer en muziekdictee zijn een onontbeerlijke investering waarvan je heel je verdere carrière vruchten plukt. Je traint er vaardigheden op het vlak van gehoor, ritmiek, metriek, intonatie en zichtlezen. Meerstemmig denken leer je dan weer in opleidingsonderdelen als harmonie, contrapunt, praktische harmonie en piano (voor niet-pianisten). Hoe ver je na het eerste jaar precies wil doordringen in de verschillende facetten van deze basisopleiding, kun je dankzij je persoonlijke profielkeuze grotendeels zelf bepalen.

Centraal in je opleiding staat je vorming als instrumentalist / zanger. Daarvoor kun je kiezen uit een uitgebreid team van specialisten (zie website). In de bachelor bouw je een minimumrepertoire op, in de master leg je eigen accenten in de programmakeuze voor je masterproef.

Studeren kan je elke weekdag van 8.30 u tot 21.30 u op de campus zelf, waar honderden studio’s ter beschikking staan. Musiceren doe je natuurlijk niet altijd alleen maar ook in kamermuziekverband of binnen een ensemble van je instrumentengroep. Onder leiding van een dirigent en/of van een gespecialiseerd kamermuziekdocent, krijg je de gedroomde aanvulling op je individuele vorming. In grote ensembles musiceren doe je in het koor, het symfonieorkest of het harmonieorkest.

Om je repertoire te leren situeren in een muziek-, cultureel of zelfs politiek historisch kader en aldus een gefundeerde interpretatiekeuze te kunnen maken krijg je ook vakken als muziekgeschiedenis, muziektheorie, muziekfilosofie, esthetica en cultuurgeschiedenis.

Op het einde van je studie leg je een masterproef af die bestaat uit een artistiek en een reflectief luik. Het artistieke luik bestaat uit een solorecital; als reflectief luik maak je onder leiding van een promotor een scriptie over een aspect van één van de composities die je in het artistieke luik vertolkt.

Opencampusdag

Jaarlijks gooit onze campus haar deuren open voor het grote publiek. De hele dag zijn er doorlopend muziek- en theateroptredens en infosessies. Er zijn monologen en theaterstukken, kamermuziek- en saxofoonensembles, percussie- en hamronieorkesten, big bands, koren en een operaklas. Stip 1 mei nu maar al aan in je agenda. Tot dan!

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by