Educatieve master Muziek en Podiumkunsten

Vanaf academiejaar 2019-2020 richt LUCA School of Arts een nieuwe masteropleiding in: een Educatieve master Muziek en Podiumkunsten met afstudeerrichtingen Drama en Muziek. Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen de zuiver artistieke master of de educatieve master van 120 studiepunten. Na die educatieve master beschik je meteen ook over lesbevoegdheid in Vlaamse onderwijs.

Over de opleiding
Afstudeerrichtingen en trajecten
Curriculum
Verkort traject
Vragen?

Over de opleiding

Als je je bacheloropleiding Drama of Muziek afrondt, kan je kiezen. Ofwel kies je voor een zuivere artistieke master, dat is de opleiding zoals je die vandaag kent. Ofwel kies je voor de nieuwe Educatieve master Muziek en Podiumkunsten.

Deze educatieve master is bijzonder omdat hij artistiek én educatief is. Je wordt kunstenaar én leraar met een en dezelfde masteropleiding. We geloven dat je een completer acteur of muzikant wordt door jezelf te ontwikkelen als educator, kunst af te stellen op doelgroepen en trajecten aan te gaan met lerenden. Je streeft verder naar meesterschap in je discipline, de basis van je loopbaan als leraar-kunstenaar. Daarnaast is er een pakket theoretische vorming in functie van het leraarschap, vakdidactiek en stage. Je rondt de opleiding af met een artistiek-educatieve masterproef.

Afstudeerrichtingen en trajecten

Binnen deze opleiding van 120 studiepunten volg je de afstudeerrichting Drama of Muziek.

De afstudeerrichting Drama heeft slechts 1 traject. Binnen de afstudeerrichting Muziek volg je, afhankelijk van je bacheloropleiding, een van de vijf trajecten. De inhoud van de artistieke hoofdvakken en specifieke vakdidactiek verschilt per traject. 

  • Compositie
  • Directie
  • Instrument/Zang
  • Jazz
  • Muziekpedagogie (muziekpedagogie en muziektherapie)

Curriculum

De opleiding start met een inleidend pakket van 15 studiepunten. Dit pakket bestaat uit een kunsteducatief project (6 studiepunten), een verkennende stage (3 studiepunten) en een inleiding kunsteducatie (6 studiepunten). Je kan dit pakket al opnemen als keuzevak tijdens je bachelor aan LUCA, of voorafgaand aan of simultaan met de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten.

Door de 24 studiepunten aan keuzevakken binnen én buiten de hogeschool kan je je studietraject sterk personaliseren. Je kan zowel je artistieke als educatieve bagage verder uitdiepen. Het hogeschoolbrede keuzepakket maakt cross-over tussen kunstdisciplines mogelijk.

Dankzij het Erasmusprogramma van de EU kan je een semester in het buitenland doorbrengen. Onder Partners vind je een niet-exhaustieve lijst van onze belangrijkste internationale partnerinstellingen.

Je kan het curriculum van de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten bekijken in de online studiegids.

Verkort traject

Studenten die reeds een masterdiploma Muziek of Drama bezitten, kunnen zich inschrijven voor een verkort traject van 60 studiepunten.

In dit verkort traject staat educatie centraal en bestaat het vakkenpakket uit theoretische en praktische educatieve vorming, vakdidactiek en stage. Het pakket artistieke vorming en het keuzeluik vallen weg. De opleidingsonderdelen vakdidactiek die je volgt, hangen af van je vooropleiding. Je rondt de opleiding af met een masterproef van 12 studiepunten.

Het verkort traject is ook ontworpen op maat van zij-instromers en wie studeren combineert met een job. De opleidingsonderdelen van het verkort traject worden aangeboden op maandag en dinsdag, telkens tussen 8u30 en 18u00. Op de andere dagen zijn er geen vaste lesmomenten. Op die manier aciliteren we het combineren van (een deel van) de opleiding met je job. Hou er rekening mee dat inschrijven voor 60 studiepunten in de praktijk betekent dat je een voltijdse opleiding volgt. Leraar worden houdt immers veel meer in dan lessen bijwonen. Het is mogelijk om het verkort traject verspreid over twee of meerdere jaren af te werken. 

Ben je al leraar in het lager, secundair, hoger of deeltijds kunstonderwijs? Dan kan je de stagecomponent van de opleiding afwerken in je eigen klas als Leraar In Opleiding (LIO-baan). Deze is binnen de opleiding aan bepaalde voorwaarden onderworpen. Voor meer informatie kan je ons contacteren via educatie.leuven@luca-arts.be

Vragen?

Je kan de coördinator en de docenten van de opleiding contacteren via educatie.leuven@luca-arts.be

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by