Bacheloropleiding Fotografie / Narafi

Studio stilleven in actie. Foto: c Lennert Deprettere

Fotografie studeren aan campus NARAFI van LUCA School of Arts: wordt all-round beeldenmaker met een sterke technische basis en een goed ontwikkelde inhoudelijke visie.

Welke opleiding fotografie zoek je?

Je bent op zoek naar een opleiding waarin techniek en creativiteit hand-in-hand gaan. Waarin het maken van interessante en creatieve beelden je doel zijn.  Je hebt oog voor esthetiek, je pikt al eens een (foto)tentoonstelling mee, je wordt geraakt door mooie fotografie of een krachtig beeld.  Je wil veel bijleren over fotografie omdat je later aan de slag wil als bijvoorbeeld modefotograaf, architectuurfotograaf of reportagamaker.  Je zoekt een opleiding die je de digitale beeldbewerking aanleert, die je leert een film (gemaakt met de spiegelreflex) in elkaar te steken en die je goed voorbereidt op wat het echte werkveld verwacht van professionals in de creatieve sector. 

Je wil graag zonder (creatieve) toelatingsproef aan een opleiding starten.

Wat bieden we?

NARAFI biedt je een opleiding waarin we je een springplank aanbieden naar een boeiende en veelzijdige communicatieve carrière.  We leren je om kwaliteitsbeelden te maken, ze zelf (digitaal) te ontwikkelen én af te drukken.  We laten je je grafisch talent combineren met je steeds opborrelende creativiteit.  Je krijgt geen saaie theorie 'om de theorie', maar praktijkgerichte, relevante vakken.  We bereiden je voor op een carrière als zelfstandig fotograaf of als creatieve duizendpoot in loondienst. 

Iedereen met een grote interesse in fotografie kan - zonder toelatingsproef - starten.

Tijdens de drie opleidingsjaren maken we van jou een volwaardige beeldenmaker.  Met je persoonlijke interesse in het achterhoofd geven we je een zo compleet mogelijke vorming waar creativiteit en technologie elkaar ondersteunen.  Ons onderwijs is heel praktijkgericht en omdat we weten hoe belangrijk relevante ervaring is zodra je je diploma op zak hebt, geven we onze studenten de kans om met kwaliteitsmateriaal te werken.

Onze opleiding

De opleiding fotografie aan NARAFI is een professionele bacheloropleiding.  Dat betekent dat de opleiding zich in eerste instantie focust op het beroep van fotograaf.  Door de snelle evolutie in de digitale fotografie en de nieuwe beeldtechnologieën (filmen met een DSLR, time-lapse, multimedia, animated gifs, dronefotografie, ….) is deze benaming fotograaf te eng geworden.  Daarom spreken we liever van allround beeldenmakers: fotografen, art-directors, picture-editors, communicatiemedewerkers, visuele strategen ....  Fotografie is een vlag die een brede lading dekt.

In onze opleiding fotografie aan campus NARAFI krijg je zo op 3 jaar tijd een sterke opleiding die een antwoord wil geven op je vragen.  Het doel is om jou tot een goed opgeleide creatieve beeldenmaker te vormen.  Door de brede technische basis en onderbouwde creatieve en inhoudelijke visie, ben je als afgestudeerde professionele bachelor gegeerd op de arbeidsmarkt in de creatieve sector. 

Een gestoffeerde basis is van belang. Inhoudelijke theorievakken geven je het nodige inzicht in beeldanalyse, kunst- en fotogeschiedenis en compositie. Vakken als marketing, communicatie en bedrijfsbeheer bereiden je commercieel en communicatief goed voor op een loopbaan of een eigen zaak.

Wie zoeken wij?

Wat we vooral zoeken zijn studenten die graag bezig zijn met alle aspecten van visuele communicatie. Het maken van foto’s, uiteraard.  Maar veel meer dan dat.  Om je voor te bereiden op de uitdagingen van de creatieve sector, zit er in de opleiding fotografie veel meer dan het schieten van mooie plaatjes.  We leren je inhoudelijk sterke beelden te maken, om te gaan met deadlines, jezelf en je werk in vraag te stellen, je eigen artistieke oeuvre te ontwikkelen, etc … Ben je een student die zijn of haar hart volgt en kiest voor fotografie, dan kies je voor een leven vol creativiteit, ontwikkeling en vooral, vol mooie beelden!

(lees verder onder de video)

De opleiding aan campus NARAFI, uitgebreid toegelicht.

Onze opleiding bestaat uit 3 studiejaren van 60 studiepunten per jaar.  Na 3 studiejaren of 180 studiepunten behaal je het diploma AVT: Fotografie (AVT staat voor AudioVisuele Technieken).

1FOTO: De basis

John Berger schreef in ‘Ways of Seeing’: “Seeing comes before words. The child looks and recognizes before it can speak". 

In het eerste jaar beginnen we daarom vanaf de basis om te leren fotograferen.  We leren je zien en kijken. Je hebt daarom geen voorkennis nodig en er is geen artistieke toelatingsproef.  We nemen in het eerste jaar uitgebreid de tijd om iedereen op hetzelfde niveau te krijgen op zowel technisch vlak als creatief vlak. Na het eerste jaar heb je een goede basis fotografie gekregen om de volgende twee jaren verder uit te diepen.

Theorie

Om je als student inzicht te geven in het belang van de theorie, loopt die vanaf de eerste dag samen met de prakijtklessen.  In de theorievakken leggen we je daarom alles uit wat je nodig hebt om in de ateliers (de praktijk) aan de slag te kunnen.  Zo zal je vanaf de eerste lesdag bij NARAFI kennis maken met de grote variatie aan opnamemateriaal dat permanent ter beschikking staat (reportageflitsen, studioflitsen, digitale middenformaatcamera's, professionele grootformaatprinters, geavanceerde soft- en hardware, etc ....).  Tijdens de ateliers en theorielessen word je ingewijd in de wondere wereld van multimedialabo's, state-of-the-art apparatuur en programmatuur, grafische paketten voor digitale beeldbewerking, etc ...  En als dat nog niet genoeg is heb je als student toegang tot een uitleendienst, waarin je een heel arsenaal aan professioneel materiaal ter beschikking krijgt om me te fotograferen en testshoots uit te voeren.

Geen theorie om de theorie, maar lessen en ateliers met een open visie op de professionele praktijk.

Praktijk

In de ateliers van 1foto gaan we vooral werken rond beeldende vorming, waarbij je leert kijken, zien en fotograferen.  Voorts starten we met alle aspecten van portretfotografie, waarbij je tevens reportageflitsen op een professionele manier leert hanteren.  Tot slot krijg je een goede inleiding in de basis van studio stilleven fotografie, zodat je met professioneel studiomateriaal leert werken.  Tot slot is er nog projectwerk, namelijk de reportageweek.

Techniek en creativiteit

Onze focus ligt van bij het begin bijgevolg op 2 aspecten: enerzijds het ontwikkelen van een goed technisch inzicht (digitale fotografie blijft hoe dan ook een hoogtechnologisch medium, waar best wel veel over gekend moet zijn wil je kunnen meedraaien op professioneel niveau) en anderzijds het ontwikkelen van de creatieve kant van de beeldenmaker.  Dit laatstse noemen we nogal eens de creatieve en inhoudelijke visie van de fotograaf.

2FOTO: De uitbreiding

Zoals Arnold Newman het omschreef, namelijk "We do not take pictures with our cameras, but with our hearts and minds", daar willen we in het 2de jaar naartoe met je opleiding.

Na het eerste jaar heb je namelijk een grondige basis om je fotografische competenties uit te breiden en naar een hoger niveau te brengen. 

Techniek en praktijk gaan nog meer hand-in-hand.

Je gaat dit jaar niet alleen technisch complexere shoots aanpakken (middenformaatcamera's, studioflitsen, technische camera, digitale rug, analoge fotografie, doka, etc ....), je gaat ook je werkmethodiek verfijnen en meer conceptueel leren denken.  In de ateliers ga je bijgevolg de opgedane kennis in de stillevenstudio van 1foto gebruiken om meer uitdagende opnamen aan te gaan.  Het atelier portret van 1foto til je naar een hoger niveau door meer rond mode en beauty te werken tijdens de ateliers van 2foto.  Je zet tevens je eerste stappen in de boeiende wereld van architectuurfotografie, waarbij je de knepen van het vak leert door te werken met ondermeer tilt-shift objectieven, ...).

Om dit goed uit te voeren,  begeleiden we je bij deze verschillende aspecten, zoals

 • het uitdenken van concepten en die dan vertalen naar beelden. 
 • Het leren analyseren en oplossen van technische problemen. 
 • Het helpen creëren van beeldmateriaal met inhoudelijke boodschap.
 • Manieren aanreiken voor het vinden van creatieve oplossingen voor diverse technische en inhoudelijke problemen. 
 • Het stimuleren om artistieke uitdagingen aan te gaan door out-of-the-box-denken. 
 • Het deelnemen aan tentoonstellingen en/of fotofestivals
 • Het helpen ontwikkelen van een eigen visie op beelden. 
 • Het je doen ontdekken van je eigen fotografische stijl, zowel commercieel als artistiek. 
 • Het ontwikkelen van je organisatietalent en teamwork.  
 • Het je helpen voorbereiden op een carrière als autonoom fotograaf binnen een steeds veranderende en evoluerende (visuele) wereld.

Naast de ateliers en de hogere technische en inhoudelijke eisen, komen ook beeldmanipulatie, postproductie, ontwerp, webdesign en video aan bod.  Allemaal deelgebieden binnen de fotografie die tegenwoordig van beeldenmakers gevraagd worden. 

Tot slot is er nog projectwerk in 2foto, namelijk de modeweek.

3FOTO: De professionalisering

Tijdens de laatste fase van je opleiding krijg je steeds meer kans en tijd om je op het fotograferen zelf te concentreren.

In het laatste jaar van je opleiding komt namelijk alles samen.  Alle informatie die je in de voorgaande jaren hebt opgedaan ga je nu gebruiken om je eigen professionele portfolio bij elkaar te fotograferen.  Nu wordt duidelijk waarom bepaalde vakken in het curriculum van 1foto en 2foto zitten.  Nu leer je verbanden leggen, concepten op een professionele manier uitwerken en fotograferen.

Bachelorproef

Naarmate je vordert, ontdek je waar je persoonlijke interesses liggen en wat jou het beste ligt.  In het laatste jaar kan je een bewuste beroepskeuze maken met je zelfgekozen eindwerk en stage.  Uiteindelijk culmineert dit in de Bachelorproef, waarbij je zelf kiest rond welk thema je een (visueel) eindwerk zal maken.

Ben je al jaren geboeid door concertfotografie, de sportwereld of onderwaterfotografie?  Wil je graag een reportage maken in een land over een thema dat je fascineert?  Heb je een boek gelezen en zie je daar allerlei beelden bij verschijnen?  Dan is het aan jou om dat ook te doen! 

Carrière

Het laatste jaar van de opleiding bereid je dus voor om na het afstuderen meteen aan de slag te gaan als fotograaf - of liever - beeldenmaker.    Op dat moment heb je een stevige basis van belichting, beeldcompositie en beeldtaal ontwikkkeld, sta je sterk in je schoenen om het waar te maken in de creatieve sector en popel je om met je creatieve ideeën naar buiten te komen.  Onze studenten leggen dikwijls al contacten tijdens hun stage of ronden het laatste jaar af met een eindwerk dat ze als visitekaartje kunnen gebruiken tijdens hun sollicitaties.

Fotografie studeren aan NARAFI

Dudenpark

Als je dit ziet zitten, dan kunnen we je op campus NARAFI de nodige ondersteuning en expertise bieden om die doelen te bereiken.  We bieden je vooral een kader – in de prachtige setting van het Dudenpark – waarin je kan groeien. 

Experten

Je wordt daarvoor begeleid door experten in hun vak.  Docenten, die nog met hun beide voeten in de praktijk staan.  Die de creatieve sector kennen.  Die dagelijks met veeleisende klanten werken.  Die weten wat het betekent om professioneel fotograaf te zijn.  Die het begrip “deadline” kennen.  Die visueel communiceren in een wereld die steeds visueler wordt en waar beelden – en de kracht van een beeld – steeds belangrijker wordt.

Jobs, jobs, jobs

Er zijn veel jobmogelijkheden voor commerciële fotografen. Alleen moet je goed zijn in je vak. En dat kan je maar zijn dankzij een brede opleiding met een sterke technische en inhoudelijke basis. In de professionele bacheloropleiding Fotografie van campus NARAFI leer je geavanceerd fotomateriaal perfect beheersen, ontwikkel je een sterk gevoel voor beeldtaal en ontplooi je een eigen stijl. Daarbij gaan techniek, originaliteit en inzicht in het fotografische beeld hand in hand. Om het te maken als fotograaf moet je je immers kunnen onderscheiden door een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak.  Maar zels indien je in loondienst wil werken, en zo zijn er veel mogelijkheden, dan biedt een bachelor diploma veel mogelijkheden.

Zonder voorkennis fotografie beginnen aan een boeiende carrière?

Alle cursussen beginnen met de basisbegrippen, waardoor iedereen een gelijke start krijgt.  Naast je diploma van het secundair onderwijs heb je niets extra nodig.  Onze opleiding is toegankelijk voor iedereen die sterk gemotiveerd is, zich niet laat afschrikken en zich graag creatief uitleeft.  Of je ooit al gefotografeerd hebt doet er niet toe.  Dat leren wij jou wel.  Zolang er bij jou de interesse is om bij te leren en de wil er is om te fotograferen.

Wat met de artistieke toelatingsproef?

Aan Narafi moet je geen artistieke toelatingsproef doen.  Dergelijke proef is niet van toepassing voor professionele bachelorpleidingen, zoals die van fotografie aan Narafi.  Heb je echter interesse in een academische Masteropleiding bij onze partneropleidingen van Sint Lucas Schaerbeek of C-mine Genk, dan zal je daar wel eerst een artistieke toelatingsproef moeten afleggen alvorens je in de Masteropleiding kan starten.

Interesse, ga dan naar de pagina voor inschrijvingen.  Je kan je daar aanmelden, zo ben je zeker van je plaats in de opleiding en kan je in september starten.

Interesse, maar nog niet 100% overtuigd (over de opleiding, de carrièrekansen, etc ...)?  Kom zeker langs voor een bezoek aan onze campus, zodat we met je in gesprek kunnen gaan.

Q&A: een aantal veel gestelde vragen (en antwoorden)

Q: ik wil graag de school – en de opleiding – bezoeken. Kan dat?

A: Uiteraard. We nodigen je graag uit om ons te bezoeken op de open campusdagen.  

Tijdens onze

 • opencampusdag (woensdag 07/03/2019 vanaf 14h op campus NARAFI in VORST) en onze
 • opendeurdag (zaterdag 11/05/2019 tussen 11h en 17h op campus NARAFI in VORST)

kan je  onze campus leren kennen, onze ateliers in werking zien, rechtstreeks met de docenten in gesprek gaan en onze studenten bevragen over de studie AVT:Fotografie aan de campus NARAFI van de LUCA School of Arts. We stellen dan onze campus open, leggen ons studieprogramma voor en kunnen je dan persoonlijk rondleiden en/of al je vragen beantwoorden.

Wil je nu al graag eens even 'meedraaien' tijdens een atelier en zien hoe het er echt aan toegaat, dan kan je bij ons terecht op donderdag 04 april.  Contacteer ons op voorhand (inschrijven aub, zodat we een zicht hebben op hoeveel studenten we mogen ontvangen). 

Zo kan je proeven van de sfeer op de campus, praten met onze studenten, het materiaal leren kennen en misschien al wel enkele fotografisce technieken leren!

Q: Wat kost een opleiding Fotografie aan Narafi?

A: Wij zijn gebonden aan de officiële studiegelden voor hoger onderwijs van de Vlaamse overheid.

Klik door voor meer info over studiegelden. Het inschrijvingsgeld wordt berekend per opgenomen studiepunt.  Je kan voor jouw situatie uitrekenen hoeveel dat juist zal zijn.  Het gaat steeds om een vast gedeelte en een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt. 

Naast de studiegelden vragen we nog een bijdrage voor de ateliers: het ateliergeld.  Daarmee heb je ook toegang tot onze goed uitgebouwde uitleendienst met professioneel fotomateriaal.

Q: Jullie hebben een uitleendienst voor fotoapparatuur.  Kan ik dan een heel jaar lang fotoapparatuur ontlenen?

A:  We hebben inderdaad een goed uitgebouwde uitleendienst.  Daarin zit professioneel fotomateriaal (camera’s, objectieven, flitsen, etc ….).  Studenten kunnen gedurende het hele jaar – via een reserverings- en beurtsysteem – materiaal ontlenen.

Hoewel we heel wat materiaal in de uitleen hebben zitten, kunnen we niet iedereen in de opleiding fotografie een heel jaar van alle materiaal voorzien. Je zal op termijn zelf voor je eigen materiaal moeten zorgen.

De uitleendienst gaat  voornamelijk om het ontlenen van materiaal om opdrachten buiten de lessen mee te kunnen doen en dit aan de hand van professioneel fotomateriaal.  Tijdens de ateliers zelf zal je ofwel met je eigen materiaal moeten werken (aangevuld met wat er in het atelier beschikbaar is, zoals de flitsen bij atelier portret) ofwel met alle materiaal in het atelier aanwezig (de camera’s in het atelier stilleven).

Q: Ik heb nog geen fototoestel, of ik heb enkel een eenvoudige camera.  Wat moet ik kopen voor ik kan starten?

A:  Ons advies is steevast: koop nog niets voor je aan onze opleiding begint.  Met een eenvoudige spiegelreflexcamera, voorzien van een standaard “kitlens”, kan je zeker starten.  Door gebruik te maken van onze uitleendienst kan je goed fotomateriaal testen, waardoor je snel een gefundeerde keuze zal kunnen maken over een eventueel nieuw aan te kopen fototoestel, objectief, flits, etc ….

Fascinerende onderwijsprojecten

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by